Noord Albanië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kukës

Noord Albanië,
Albanië


In de tijd dat ik in Albanië woonde (1992 en 1993) moest ik voor mijn werk ook veel door het land reizen. Omdat de wegen erg slecht waren, betekende dat ook altijd dat er één of meerdere overnachtingen aan vastzaten in smoezelige hotels zonder stroom of stromend water.

De enige uitzondering vormde het hotel in Kukës. Hier was weliswaar niet altijd stromend water maar meestal wel elektriciteit. We namen dan zelf wat flessen water mee om mee te kunnen wassen in de ochtend, en in de winter een elektrisch kacheltje om het niet al te koud te hebben.

Dit was ook het enige hotel waar ze ook iets van ontbijt hadden: een bolletje rijst met wat vleesjus eroverheen. En vooral: het was er schoon. De kamers waren netjes ook al waren ze zonder comfort.

20 jaar later ben ik nog eens terug geweest naar dit hotel van waaruit je een adembenemend uitzicht hebt over het grote meer en de bergen. Op deze foto zie je het weliswaar niet, maar het hotel was volledig vervallen. Alles was kapot en het leek wel of het op instorten stond. Overnachten hoefden we dit keer overigens niet want het wegennet naar de hoofdstad Tirana is inmiddels een stuk verbeterd.