Noord Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Vietnam image

Noord Vietnam

Noord Vietnam
Vietnam
Reysigers

met opgetrokken knieen


Da Lat ligt op 1500 mtr hoogte te midden van een in de mist gehulde berglandschap en heeft een koel bergklimaat met talrijke akkers. Het is er erg vruchtbaar en zo kan er 3 a 4 keer per jaar geoogst worden..Met twee motors en berijders toeren we een dagje rond. Een topdag!!!

Vroeg in de ochtend vertrekken we met onze open ticket bus verder. De hele nacht werd er regen met bakken uit de hemel geworpen en het regent ook als we vertrekken. We rijden door het bergzaam gebied met scherpe bochten. Als snel zitten we in een dichte mist. En kunnen maar twee mtr vooruit zien. Pas als na een paar uurtjes de mist wat oplost, zien we in welk prachtig landschap we terecht gekomen zijn. Overal stort het water in talrijke valletjes van de bergen, de gleuf van de berm in. Het duurt niet lang of de weg veranderd in een rivier door de heftige regenval. We kunnen niet verder en het wordt één km in de teruguit tot we via een andere weg verder kunnen, althans dat denken we. Straat 2 zit vol gaten en kuilen. Een helper moet eerst zijn broekpijpen omhoog hijsen om te kijken hoe diep. Te diep, terug.

We moeten uurtjes in Na Trang wachten voordat we naar Hoi An kunnen vertrekken met een sleepersbus. Na Trang is een badplaatsen daar hebben we geen zin in. Bov. Met wat slenteren langs het strand, eten en drinken komen we onze tijd door, onze koffers op het reisbureau achterlatend. Als we door een fout van een medewerkster naar de verkeerde bus gestuurd worden, is het nog haasten. In de stromende regen rennen we met onze koffers over de straten en houden uiteindelijk een taxi aan. Kapot moe en drijfnat ploffen we achter in de bus ons bed in. Het wordt een lange reis van 13 uren met 2 toiletstops.Op het toilet in de bus hangt een dik hangslot.

We zijn in de oude stad Hoi An . De stad met de grootste bezienswaardigheden van Centraal Vietnam.

Unesco heeft in de jaren ‘80 de oude wijk en historische gebouwen gerestaureerd en in 1999 kreeg Hoi An de status. Wat jammer is dat veel monumenten door de jaarlijkse overstromingen wordt bedreigd. Ook op dit moment treedt de rivier buiten zijn oevers en zet in de avond sommige straten blank. Soms komt het water wel 2mtr hoog. Maar Hoi An is een heerlijk plaatsje. Overal zijn hier winkeltjes met maatkleermakers. Ook schoenen worden hier op maat, dessin en kleur naar wens gemaakt en is binnen één dag klaar. Verder hier prachtige Japanse tempels, oude Franse gebouwen, musea’s, kunst en ateliers. We brengen een bezoek aan My Son. .Hier bevinden zich veel Cham-monumenten en is ook in 1999 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Sommige hebben wat weg van Angkor in het buurland Cambodja. Maar als je Angkor Wat ooit gezien hebt is dit veel minder. Het is hier goed toeven en besluiten enkele dagen te blijven. Ik laat me een paar schoenen aanmeten. Wat minder van kwaliteit maar met dezelfde uitstraling.