Ninh Binh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tam Coc in de Vroege Ochtend

Ninh Binh,
Vietnam


Wanneer je aan Vietnam denkt, zullen al snel de Halong Baai, de Mekong Delta en de rijstvelden van Sapa in je opkomen. Toch was er een plaats die op ons méér indruk gemaakt heeft, namelijk Tam Coc in de omgeving van Ninh Binh.

Ninh Binh zelf is een stadje waar werkelijk niets te beleven valt. Het is daarom ook aan te raden om je accommodatie direct in Tam Coc te kiezen, een klein dorpje op een paar kilometer afstand (het is zelfs te lopen). Het hart van dit dorpje bestaat voornamelijk uit wat restaurantjes en winkeltjes die het toerisme dienen. Op internet lees je soms dat het toerisme hier flink zijn sporen nalaat, in de vorm van tourist scams en opdringerige verkopers op het water tijdens een boottocht. Wij hebben dat totaal anders ervaren. Vergeleken met de rest van Vietnam is het plaatsje een oase van rust, en alleen tussen pakweg 10.00u en 15.00u komen er veel dagjesmensen vanuit Hanoi voor een boottochtje over de Tam Coc rivier die tussen de karstbergen door meandert. En dát is waar je je voordeel kunt halen wanneer je je accommodatie direct in Tam Coc kiest. Ga vóór je ontbijt al op pad, rond de klok van 7.00u. Wanneer je bij het vertrekpunt voor de bootjes een ticket koopt, word je een bootje toegewezen met roeier of roeister die het bootje kundig met haar voeten weet te besturen. Er is nog bijna niemand op het water, en al helemaal geen verkopers. De natuur is wonderschoon, en bijkomend voordeel is dat de temperatuur nu nog goed uit te houden is. Na een uur of anderhalf kom je voldaan terug en is het tijd voor ontbijt :-)

De roeisters vragen doorgaans wel vrij brutaal om een fooi. Realiseer je dat er vele families zijn met een bootje, en ze soms na een tochtje weer drie dagen moeten wachten voor ze weer mogen uitvaren (omdat de andere families dan weer voorrang hebben). Ze verdienen er dus minimaal aan, dus een fooi is wel zo sympathiek. Een fooi van tussen de 20.000 tot 50.000 dong is gebruikelijk (1 a 2 euro).