Mekong Delta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zorgzaam oog

Mekong Delta,
Vietnam


In Tay Ninh staat de enorm kleurrijke Cao Dai tempel, waar ik al eerder een foto van geplaatst heb.
De Cao Dai religie ontstond in 1926, toen Ngo Minh Chieu in ‘contact’ kwam met Cao Dai, het hoogste Opperwezen. Deze spoorde hem aan om het beste uit alle wereldreligies met elkaar te combineren en er zo een nieuwe, ideale godsdienst van te laten ontstaan. Zo ontstond er een mengeling van ondermeer Boeddhisme het Confucianisme, de Islam, het Christendom, het Hindoeisme en het Vietnamees spiritualisme. Hun motto luidt: Dieu et Humanité, Amour et Justice’ = ‘God en de Mensheid, Liefde en Gerechtigheid’.

De geloofsorganisatie is qua hierarchie vergelijkbaar met het katholicisme: er is een paus, er zijn kardinalen, aartsbisschoppen, bisschoppen en priesters. De lagere ambten staan open voor mannen en vrouwen. Alle geestelijken leven celibatair en zijn vegetariër.
Hier zie je het symbool van de Cao Dai, het alziend oog, dat zorgzaam over ons waakt. Het is een christelijk symbool. Het oog is boven de hoofdingang en op de zijmuren van de tempel aangebracht en de priesters dragen het op hun hoofddeksel.