Ho Chi Minh stad (Saigon)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verborgen tunnelnetwerk bij Ho Chi Minh

Ho Chi Minh stad (Saigon),
Vietnam


Ten Noordwesten van Saigon vind je de Cu Chi tunnels.
Dit tunnelsysteem dateert uit de Franse tijd, toen ieder gezin er een schuilkelder had. Tijdens de Vietnamoorlog was het systeem meer dan 200 km lang. De Vietcong hield zich er schuil en bouwde er een complete ondergrondse stad, met woon- en slaapvertrekken, opslagplaatsen, commandoposten, keukens, een rookloze bakkerij en operatiekamers.
Het tunnelcomplex is bij toeval ontdekt toen er een Amerikaanse kolonel op ging zitten.De gangen zijn ongeveer een meter hoog, dus Amerikaanse soldaten konden er niet in. Daarom werden Filippijnse soldaten naar beneden gestuurd. Velen kwamen om door boobytraps.
Uiteindelijk lukte het de tunnels te bombarderen.
Er is nog een gedeelte bewaard gebleven, waar je onder leiding van een gids kunt rondkijken. Hier hebben we net een ingang ontdekt, waar we even mogen voelen hoe het is om hierin te kruipen. Het lukt me net, maar ik kan me niet omdraaien.
Vererop kan je door iets verbrede gangen kruipen. Ik ben blij als ik weer daglicht zie na mijn tocht door de tunnel van 50 meter lang, 1,20 meter hoog en 60 cm breed.
Moet je hier geweest zijn? Ja, de gevolgen van de ‘Amerikaanse oorlog’ kom je overal nog tegen. Denk alleen al aan een hele generatie die weggevaagd werd.....