Ho Chi Minh stad (Saigon)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ho Chi Minh stad (Saigon) image

verkeerchaos

Ho Chi Minh stad (Saigon)
Vietnam
Reysigers

verkeerchaos

Verkeer chaos in Saigon en Hanoi.

In Ho Chi Minhstad of te wel Saigon ( veranderd in 1976 door de toen pas gevormde Socialistisch Republiek in Ho Chi Minh) is het verkeer een grote chaos. Alles rijdt kriskras door elkaar, talrijke brommers en scooters. Er zijn maar weinig stoplichten. Zebrapaden zijn er maar maken weinig indruk. Als er een stoplicht is, staan ze met z’n honderden te wachten voor het rood. Even kans dan om over te steken. De avondspits is krankzinnig, zouden het allemaal auto’s zijn dan zouden het 4 á 5 lagen op elkaar zijn. Maar ik weet de klus te klaren en het wend. Bij mijn eerste stap word ik al bijna van mijn sokken gereden. Zodra ik verder loop, sta ik bijna midden op de straat en kan niet meer terug. Een arm omhoog en lopen en hopen… Aan alle kanten blijven de motoren doorrazen. Op een centmeter na schieten ze voorbij maar ik bereik steeds weer veilig de overkant.


Ook Hanoi is een drukke stad, het verkeer is nog chaotischer dan in Saigon . Een monotoon geluid van duizenden brommers en scooters hier. Het geeft een geluid dat lijkt op een zwerm zoenende bijen. Als ik op het balkon van mijn hotel sta, is het een groot brommerlandschap. Van alles trekt voorbij. Brommers volgepakt met mensen,eenden,kokosnoten,pvc buizen, kratten bier (waaronder Heineken), wasmachines, kippen, meubelstukken, etc…..Als je goed kijkt, kan je nog net de bromfiets en berijder zien. Als er niets te vervoeren valt, is er een krant of de telefoon en ondertussen maar rustig afwachten op klanten. De Vietnamesen houden erg van hun brommer.
Als een pronkstuk staan ze vaak in het midden van de woonkamer geparkeerd.

En tot slot, oversteken hier, gewoon doorlopen tussen de brommers , etc… Eerst naar de eerste weghelft, verstand op nul en het einde proberen te bereiken. Een heel karwei, iedere keer weer maar het went.

En nog steeds kom ik heelhuids op mijn hotelkamer terug.

Foto's

dc352.jpg
dc352.jpg
Reysigers
3ee40.jpg
3ee40.jpg
Reysigers