Hanoi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ambachtelijk eierschalen werk

Hanoi,
Vietnam


Tijdens een excursie brengen we een bezoek aan "Thu Houngh Hanoi Lacqueware". De natuurlijke lak komt van bomen en wordt gebruikt om schilderijen, schalen en vazen te schilderen en in te leggen met parelmoer of eierschaal. Een vriendelijke dame in traditionele Vietnamese broekjurk legt ons het proces uit en natuurlijk eindigt de rondleiding in de winkel met de meest prachtige souvenirs. De prijzen zijn ongelofelijk laag wanneer je het arbeidsintensieve proces hebt gezien.

Deze oude techniek werkt met eierschalen. Ze worden in stukjes gebroken en met lak bewerkt door echte ambachtslieden.
Stukje voor stukje wordt de eierschaal vastgelijmd en dar wordt dan ook weer blanke lak overheen gedaan en daarna gepolijst stuk voor stuk. De kunstenaar kan er soms maanden over doen voordat dat ene kunstwerk af is. Ligt er aan hoeveel lagen er op de boards worden aangebracht. De kunstenaar poets en wrijft totdat hij of zij het gewenste resultaat heeft bereikt en ook de gewenste kleur. Ze schuren met heel fijn schuurpapier en maken ook gebruik van houtskool poeder.
Een schilderij gemaakt via deze oud Vietnamese techniek vergt veel tijd om te maken, het is een duurzaam schilderij of kunstwerk en het raakt niet snel beschadigd. Je kan het zo gek niet bedenken of alles kan er mee bewerkt worden van kommen tot schalen en glaswerk toe.

Uiteraard konden wij deze lakfabriek niet verlaten zonder een prachtig schilderij , bewerkt met eierschalen, te kopen. In ons huis heeft het een mooi plekje gekregen.