Hiërapolis en Pamukkale
Pamukkale,
Turkije
Als je in Turkije bent mag je een excursie naar deze streek niet overslaan. Pamukkale betekent “kasteel van katoen” in het Turks en is één van de interessantste natuurverschijnselen in Turkije. Het ligt 20 km ten noorden van Denizli.
De prachtige kalkterrassen (variant op druipsteengrotten) zijn ontstaan door kalk en mineraalhoudend water van 35°C uit thermale bronnen. Vanwege de geneeskrachtige werking van deze baden werd hier een Romeinse stad Hiërapolis gesticht. De Romeinse thermen zijn nu ingericht als museum, verder is er nog wel een badhuis voor publiek toegankelijk, verder is er nog een goedbewaard amfitheater en een uitgestrekt necropolis van wel 1200 sarcofagen en tombes.
Vroeger werd er veel gebaad in de baden van de kalkterrassen, maar het massatoerisme heeft veel sporen nagelaten. Tegenwoordig zijn de baden afgesloten, en wordt het water gereguleerd om het geheel te sparen en te onderhouden. Er is nog een pad naar het dorp beneden waarlangs je mag lopen en daar zijn nog enkele baden waar je dan in mag.
De kalkterrassen en de oude Romeinse stad staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De mooiste tijd van de dag om dit natuurwonder te bezoeken is eind van de middag of begin van de avond, met de ondergaande zon kleurt het water in de bassins erg mooi.