Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mor Augen Klooster

Oost Anatolie,
Turkije


Volgens zeggen is het kloosterleven in Tur Abdin met het Mor Augen klooster begonnen.
Het verhaal gaat dat Saint Eugene, een parelduiker in de Egyptische Rode Zee, in de 4e eeuw op reis ging naar de regio Tur Abdin (aan de Turks-Syrische grens) en daar het in Egypte begonnen kloosterleven introduceerde.

Na een klimmetje zie ik het liggen tegen de hellingen van de berg Izla.
De Midden-Oosten reizigster Gertrude Bell schrijft in haar boek "Churches and Monasteries of Tur'Abdin" (1890) dat ze het 'het meest opvallende klooster' in de regio vindt. Waar Gertrude kwam wil ik ook komen dus beklim ik de kronkelige stenen trap in de rotsen die eeuwenlang door bezoekers aan het klooster beklommen werd. Maar wel verbeterd is inmiddels, uiteraard
Het meest indrukwekkende aspect van het klooster is de locatie; het gebouw zelf is klein. De sobere Mariakerk binnen haar muren is een intieme gebedsruimte. Boven het kloostercomplex zie je de kluizenaarsgrotten.

Na tientallen jaren verlaten geweest te zijn, is dit Syrisch-Orthodoxe klooster onlangs heropend door een monnik die ik daar ook ga aantreffen. De Christelijke gemeenschap is er aan het herleven en wordt bezocht door christelijke vluchtelingen uit omliggende gebieden.