Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ruïne islamitische universiteit

Oost Anatolie,
Turkije


Het plaatsje Harran in het zuidoosten van Anatolië is één van de oudste nederzettingen ter wereld. Harran is al meer dan 6000 jaar bewoond.
Het paradijs zou volgens de Bijbel tussen de rivieren Eufraat en Tigris liggen. Het bleek geen plek voor mensen. Harran was de plek waar Adam en Eva neerstreken nadat zij uit het Hof van Eden werden verbannen.

Volgens het oude testament leefde Abraham ook een aantal jaar in Harran. Dat moet zo’n 4000 jaar geleden zijn geweest. Hij was op weg naar Kan aän, de plek die God hem had ingegeven.

Samen met zijn familie, vrouwen en kinderen woonde hij een paar jaar in een tentenkamp in Harran, bij wijze van tussenstop. Abraham’s vader Terach zou er overleden zijn.

Op de foto zie je de ruïne van de oudste islamitische universiteit.
Op de universiteit zouden in de elfde eeuw ongeveer 2000 studenten hebben gezeten. De universiteit was gespecialiseerd in natuur- en wiskunde.

Tegenwoordig is het moeilijk voor te stellen dat het er bruiste van leven. In een grote open vlakte staan slechts nog een paar oude stenen die eens deel uitmaakte van de universiteit.