Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Baklava

Oost Anatolie,
Turkije


Baklava is een lekkernij die meestal als dessert wordt gegeten. Baklava wordt vooral verkocht in landen van de Balkan tot het Midden-Oosten. In België en Nederland wordt het geserveerd als dessert in Griekse en Turkse restaurants.

De oorsprong van baklava is onduidelijk en verschillende groeperingen claimen de oorsprong. Een van de mogelijke theorieën zegt dat de oorsprong van baklava bij de Assyriërs ligt en reeds ongeveer de 8ste eeuw voor Christus gemaakt werd. De Turkse stad Gaziantep is beroemd vanwege deze specialiteit hoewel die pas in 1871 via Damascus naar Gaziantep is gebracht. In 2008 heeft het Turkse patentbureau een Geographical Indication Certificate voor "Antep Baklava" geregistreerd.

Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, dat op bladerdeeg lijkt, gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel. Er zijn allerlei varianten waarbij ook wel kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater en vanillesuiker worden toegevoegd. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of met honing. bron: Wikipedia