Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kerk van het Heilige Kruis

Oost Anatolie,
Turkije


Dit is het kerkje wat je kan bezoeken op het eiland Akdamar oftewel Aghdamar.
De Kerk van het Heilige Kruis of Kerk van Aghdamar is een Armeens-orthodoxe kerk op het eiland Akdamar in het Van-meer.
De kerk is één van de mooiste voorbeelden van Armeense architectuur en mede vanwege de fraaie ligging één van de belangrijke toeristische trekpleisters in Oost-Anatolië.

Het kerkgebouw werd gebouwd onder koning Gagik Artzruni tussen 915 en 921, die het eiland Aghdamar verkoos als één van zijn residenties. Het enige gebouw dat dateert van die periode is de kathedraal. Later, tot 1915, vormde de kathedraal deel van een kloostercomplex waarvan de resten nog te zien zijn ten zuiden van de kerk.

Tijdens de Armeense genocide in 1915 werden de monniken van Aghdamar vermoord, de kerk werd geplunderd en de kloostergebouwen verwoest. Het katholikaat van Aghdamar werd op 10 augustus 1916 per decreet van de Ottomaanse overheid opgeheven. Als gevolg van de genocide raakte de kerk in onbruik en verval.

Toen de schrijver en journalist Yasar Kemal het eiland in 1951 bezocht, ontdekte hij dat de overheid opdracht had gegeven om de kerk te slopen. Hij gebruikte zijn contacten om de voorgenomen vernietiging te beletten en de sloop werd onmiddellijk stopgezet. In de jaren 50 van de 20e eeuw werd het eiland gebruikt als militair oefenterrein.

Recentelijk heeft de Turkse staat de kerk gerestaureerd en vervolgens heropend als een museum. Dit leidde tot heftige debatten en veel internationale kritiek. bron: Wikipedia