Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Roerige regio

Oost Anatolie,
Turkije


Regio Midyat | Tur Abdin was een grote christelijke enclave in islamitisch Turkije. Het is een aanzienlijke groep mensen die daar haar oorsprong, verhalen, cultuurgrond heeft. En het is een van de minderheidsgroepen die Turkije heeft, een groep die vaak vergeten wordt.
Deze Christenen vonden eeuwenlang achterstelling en onderdrukking door Arabieren, Koerden, Turken. Ze werden net als de Armeniërs 'verwijderd' (in 1915: 500.000 Syrisch Orthodoxen †) en ze werden ongewild betrokken in de recentere strijd tussen de Turken en Koerden. Om dan grotendeels verjaagd te worden.

Mijn onverharde weg in de bergen gaat door enkele verlaten dorpen. Als er in een dorp teveel leegstand komt, verlaten woningen waarin de PKK zich zou kunnen nestelen, grijpt het Turkse leger in: algemene ontruiming. De wind uit de Syrische woestijn jaagt stof over deze verlaten ruïnes. Verbrokkelde muren, verdord gras en distels tussen het puin. Hier zie ik een huis dat nog bewoond wordt. Of misschien is het opnieuw bewoond: nu het veel rustiger is in de regio keren steeds weer meer Christenen terug naar hun dorpen in Tur Abdin. Sommigen uit Nederland, waarheen ze vluchtten in de jaren 70.