Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Syrisch Orthodox

Oost Anatolie,
Turkije


Mardin | Gaan de gedachten van de priester van het klooster Deir el Zarafan (Saffraanklooster) vandaag naar de honderden Assyrische christenen in Syrië die ontvoerd werden tijdens aanvallen op hun dorpen en wiens lot onduidelijk is

Het Safraanklooster met kerk stamt uit de 5e eeuw na Christus. Gelegen 6 km ten zuidoosten van Mardin met als achtergrond een decor van rotsen. Het was een lange periode 1293-1932 de hoofdzetel van het Syrisch-orthodoxe patriarchaat, voordat deze naar Damascus werd verplaatst.
En dit is nu zo'n beetje de fort-holding priester nadat veel christenen uit de regio werden verdreven. Hij vroeg mij naar Enschede, waar een grote groep Suryoye wonen sinds de jaren 60, gevluchte Syrisch-Orthodoxe christenen uit Syrië en Zuidoost Turkije: ze hebben drie kerken en een klooster in Twente.

Ik kon een gezongen dienst bijwonen in hun kloosterkerk; samen met de tientallen jongeren die de kloosterschool bezoeken nadat zij eerst in de ochtend naar de officiële Turkse school in Mardin waren. Deze jongeren spreken net als de priester goed Engels.