Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het is ramadan

Oost Anatolie,
Turkije


Diyarbakir | Tijdens ramadan, de islamitische vastenmaand, eten volwassen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet. Op het moment dat de zon onder is en de eerste klanken van het vierde gebed te horen zijn, gaat men gezamenlijk de vastenverbrekende maaltijd -Iftar- gebruiken. Men eet thuis, in restaurants of in parken met familie en vrienden. Voor wie dit wil worden grote iftartenten opgezet waar men een gratis maaltijd kan krijgen. Dit wordt bekostigd door de gemeente en rijke burgers.

In Diyarbakir zie ik op drie locaties deze tenten staan, een vlakbij mijn hotel. Boven uit de leidingen komt een koele spray waardoor het er aangenaam is (bij 38 gr C). Men vertelt mij dat goede daden verrichten en vrijgevig zijn tijdens de maand ramadan nog belangrijker is dan anders: het telt a.h.w. dubbel. Ook nodigt men mij uit voor een maaltijd, maar ik bedank want had al een avondmaaltje.
Het is na achten, de schemering is ingetreden, de mensen zetten zich aan de tafels maar moeten nog wachten op de klanken van de moskee om te beginnen met eten. En dan zeggen ze tegen elkaar ‘Moge God deze vasten accepteren’. Vervolgens eet men soep en bij voorkeur gerechten waar vocht in zit. Meestal wordt de iftarmaaltijd afgesloten met een zoet toetje.
Wanneer het eten een beetje is gezakt en de mensen weer wat op krachten zijn gekomen, gaat men wandelen. Op veel publieke plaatsen zijn er markten en worden er voorstellingen gehouden om de mensen te vermaken. In de loop van de avond gaat men naar huis en eet men nog iets voor het slapengaan. Dan gaat men naar bed om heel vroeg in de ochtend weer gewekt te worden door de trommelaar voor het ontbijt en een nieuwe vastendag.

Ik merkte zeker wel iets van ramadan, zoals de geluiden op straat tot diep in de nacht. Ook kreeg ik regelmatig iets gratis, een busrit, koffie, thee of flesje rozenolie. De meeste restaurants en winkels zijn gewoon open, voor de moslims die niet met het vasten meedoen en anderen. Eten en drinken in het bijzijn van wie vast is geen probleem want, zoals iemand mij zei: "Het is geen straf, we willen dit, we doen het graag. Ramadan is een maand van gunsten".