Egeische zee

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tykhe brengt voorspoed

Egeische zee,
Turkije


Efeze is één van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld. Jarenlang is het een belangrijke havenstad geweest en toen in 133 v.Chr. de Romeinen de stad in handen kregen werd dit de hoofdstad van Klein-Azië, met maar liefst 250.000 inwoners.
De stad is niet alleen bekend vanwege de beroemde Tempel van Artemis, waar nu bijna niets meer van over is, maar ook vanwege de bijzondere bewoners die ze ongeveer 50 jaar n.Chr. heeft gehad. De apostel Johannes nam Maria ,de moeder van Jezus, mee naar Efeze. Ook de apostel Paulus heeft hier drie jaar gewoond, van 55 tot 58 n. Chr.
Hier zie je een gedeelte van de tempel van Hadrianus,keizer van 117-138 v. Chr. De persoon in het midden stelt Tykhe (Voorspoed) voor, de godin van het lot. Zij rijst op uit Acanthusbladeren, die ook al voorspoed brengen.
Het is heel boeiend om de stad Efeze tot leven te zien komen als je daar loopt. Neem zeker een papieren of echte gids mee en ga of heel vroeg, of aan het eind van de dag, als de cruiseboten vertrokken zijn. Mocht dat niet lukken dan is het ook niet zo erg: Efeze was uiteindelijk een drukke havenstad.