Oud Hattusa
Centraal Anatolië,
Turkije
Er zijn in Hattusa al sinds 1906 opgravingen gaande.
Lange tijd was dit onder leiding van Kurt Bittel. Er zijn veel belangrijke kleitabletten gevonden, waaronder een die een vredesverdrag beschrijft tussen de Hettieten en de Egyptenaren onder Ramses II, rond 1283 voor Christus.
In 1983-85 werd het Lied der Vrijlating opgegraven, opgetekend op een reeks tweetalige Hurro-Hettitische kleitabletten. Het geheel geeft een uniek inzicht in de denkwereld van deze historische culturen en liet bovendien toe om de oude Hurritische taal te ontcijferen.
Dat de stad door brand verwoest werd rond 1200 v.Chr. is eveneens archeologisch vastgesteld. In deze tijd werden er vele steden verwoest. Houten tabletten met Anatolische hiërogliefen zijn uiteraard verloren, maar de gevonden spijkerschrifttafels geven godennamen in tekens voor iedere taal.
Op het hoogtepunt besloeg de stad 1,8 km², en bestond uit een intern en extern deel. Beide werden omringd door een nog steeds zichtbare rij muren. Deze zijn gebouwd tijdens de regering van Suppiluliuma I. Het binnenste deel was ca. 0,8 km² groot en bevatte een citadel met grote regeringsgebouwen en tempels. bron: Wikipedia
Op de foto zie je een gedeelte van die muren.