Khao Sok NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Khao Sok National Park

Khao Sok NP,
Thailand


Khao Sok National Park is het grootste maagdelijke regenwoud in Zuid Thailand, dankzij de hardnekkige weerstand van een groep communistische guerrilla strijders, die zich hier teruggetrokken hadden. Tussen 1975 en 1982 hielden radicale ex-studenten namelijk niet alleen het Thaise leger uit deze streek, maar ook de houtkappers, mijnbedrijven en jagers die een ernstige bedreiging vormden voor de ecologie van het gebied. Vrij kort nadat de rebellie ophield in 1982, kwam het Thaise kabinet gelukkig met veel strengere wetten om de ontbossing tegen te gaan.
Khao Sok nationaal park is maar liefst 739 km2 groot en bevat behalve bos ook het Chiao Lan- stuwmeer met zijn vele zijtakken.
Het meer van 165 km2 ontstond nadat de 94 m hoge Ratchaprapha dam in de Khlong Saeng-rivier werd gebouwd. Dit stuwmeer is bedoeld voor het opwekken van hydro-elektrische energie. Het landschap kan worden vergeleken met Guillin in China of Halong Bay in Vietnam. Met een longtailboot vaar je tussen gigantische bergen die hoog boven het tot soms meer dan 100 diepe water uitsteken. Omdat men hier het land onder water heeft gezet, zie je overal om je heen deze heel bijzonder gevormde kalkstenen eilandjes en tot wel 200 m. hoge kalkstenen kliffen.