Kanchanaburi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Songkran!

Kanchanaburi,
Thailand


Songkran is het Thaise Nieuwjaar en wordt door locals gezien als één van de belangrijkste tradities van het land. Hoewel de Thai sinds 1940 het Nieuwjaar net als wij op 1 januari vieren, is deze feestelijke traditie blijven bestaan. Officieel wordt Songkran enkele dagen gevierd. In de grote steden duurt het feest echter vaak wel een week. Tijdens deze nationale feestdagen gaan de Thai doorgaans terug naar hun geboorteplaats, om dit samen met hun familie te vieren.

Traditioneel gezien staat Songkran in het teken van respect tonen en ‘reiniging’. Dit uit zich tijdens deze dagen op verschillende manieren. Zo tonen de jongeren bijvoorbeeld respect aan de ouderen door huizen schoon te maken. Daarnaast staat Songkran bekend om de optochten door de steden, waarbij Boeddhabeelden op praalwagens door de versierde straten paraderen. Overal wordt er feest gevierd, muziek gedraaid, gedanst en gedronken!

Zorg dat je voordat Songkran begint al op je bestemming bent. Doordat de hele stad wordt afgesloten is het vaak erg lastig om met vervoer van plaats naar plaats te gaan.

Zeker onder toeristen staat Songkran bekend om de massale watergevechten. Een week voordat het feest begint kun je overal op straat en in de supermarkten een waterpistool kopen. Op de dagen zelf loopt iedereen op straat bewapend met een gevuld waterpistool. Je wordt dus van alle kanten besproeid! Niet voor niets wordt Songkran in Thailand ook wel het Water Festival genoemd. Deze watergevechten hebben een symbolische betekenis. Het staat namelijk voor het reinigen van het lichaam en de geest.