Ayutthaya

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het geijkte plaatje

Ayutthaya,
Thailand


Als je googelt op de afbeeldingen van Ayutthaya, kom je vaak dit plaatje tegen, een geijkt plaatje, maar niet minder mooi. Het is een foto van de Wat Phra Mahathat, het Boeddhahoofd dat verstrengeld is in de wortels van een bodhiboom. Niemand weet precies hoe het hoofd daar terecht is gekomen. Een theorie is dat het hoofd is achtergelaten door de Birmezen en dat er jaren later een boom overheen is gegroeid. Een andere theorie is dat een dief het Boeddhahoofd probeerde te verstoppen. Begin 1900 stortte namelijk een deel van het tempelcomplex in, waardoor vele gelukszoekers hun kans schoon zagen om kostbaarheden te stelen. De dief is alleen nooit teruggekomen om het hoofd op te halen, of kon het niet tillen over de enorme tempelmuren. De boom bewaakt het tot op de dag van vandaag.

Naast de Wat Phra Mahathat bestaat Ayutthaya voornamelijk uit prachtige tempels en Boeddhabeelden. Buiten het centrale gedeelte bevinden zich ook nog een aantal tempelruïnes, musea en de resten van een oude Nederlandse handelspost. Het is aan te raden om een fiets te huren. Op die manier kun je de meeste tempels en ruïnes bezoeken en op je eigen tempo van al het moois genieten. Dit is mogelijk bij de meeste guesthouses.

Ayutthaya was de hoofdstad van Thailand van 1350 tot het jaar 1767. Daarmee was het één van de belangrijkste steden in Azië. In deze periode van 417 jaar hebben in totaal 33 koningen naar eigen smaak allerlei paleizen en tempels laten bouwen. De bouwstijl van de tempels in Ayutthaya komt overeen met die van de Khmer tempels van Angkor Wat in Cambodja.

Ayutthaya ligt ongeveer 80 km ten noorden van Bangkok en is goed te bereiken met het openbaar vervoer. De toegang bedraagt 50 baht (€1,25) per persoon. Ook zijn er mogelijkheden om een gids of een audio guide te huren.