Bhaktapur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Diverse emoties tijdens de Gai Jatra, Bakhtapur

Bhaktapur,
Nepal


De eerste keer dat wij in Bakhtapur kwamen was het bijzonder druk. We zagen kleurrijk geklede mensen één richting op lopen en we besloten om het gewoon te volgen. Het bleek later niet de richting van het centrale Durbar plein te zijn, maar wij vonden dit juist wel interessant. Het werd steeds drukker, totdat we alleen schouder aan schouder konden schuifelen. Er bleek een festival aan de gang te zijn. In de nauwe straatjes werden hoge houten structuren meegedragen, veel muziek en wierook en ene mix van vrolijke maar ook soms verdrietige gezichten. Op de houten structuren foto's van overleden familieleden. Regelmatig zwelt de muziek fors aan, wordt er met de houten structuren gedanst en slaan lange rijen kinderen/jongeren met stokken ritmisch tegen elkaar aan, onder luid gejoel en gejuich. Het festival dat gaande is wordt de Gai Jatra genoemd. We kunnen niet anders dan de stoet volgen en komen zo in de leukste straatjes. De sfeer wordt steeds uitbundiger. Aan het eind van de middag komen we uiteindelijk uit op het centrale plein. We hebben de gebouwen niet in details kunnen bekijken, maar hebben dubbelop genoten van de festiviteiten.
Een paar dagen later hebben we Bakhtapur opnieuw bezocht. Nu was het een stuk rustiger en hebben we genoten van de oude tempels en pagoden. Een aanrader om deze stad te bezoeken.
De foto heb ik langs de route van de festiviteiten gemaakt. Ik vind deze foto bijzonder vanwege het feit dat iedereen diverse gezichtsuitdrukkingen heeft.