Bhaktapur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Concentratie en precisie…

Bhaktapur,
Nepal


Tijdens onze wandeling door Bhaktapur zagen we een jongen die een thangka aan het maken was… “Een thangka is een Boeddhistische schildering die oorspronkelijk tijdens ceremonies werd gedragen door monniken. Het woord ‘thang’ betekent ‘vlak’ en geeft weer dat het een schildering is op een plat oppervlak, die opgerold kan worden wanneer er geen vertoning nodig is. De afbeelding wordt traditioneel geschilderd op katoen geprepareerd met lijm getrokken uit yakhuid. Als verf gebruikt men pigmenten met als bindmiddel yakvet.
Aanvankelijk werd een thangkaschildering gebruikt door reizende monniken omdat ze oprolbaar zijn en zo vervoerd konden worden van klooster naar klooster. Thangka’s zijn niet alleen kleurrijke muurdecoraties, maar hebben voor boeddhisten een diepere betekenis.
De thangka wordt gebruikt als onderwijsmateriaal om het leven van Boeddha en historische gebeurtenissen weer te geven. De thangka’s dienen als centraal punt van een ritueel of ceremonie en worden vaak gebruikt als hulpmiddel voor meditatie om iemand verder te helpen op de weg naar verlichting.
Hoewel thangka’s niet vanuit een artistieke intentie gemaakt worden, roept het bekijken van een thangka zeker een gevoel van bewondering op voor het vakmanschap van de maker. De grote hoeveelheid aan details en de grote precisie zijn uiterst bijzonder”. (bron Wikipedia)