Shan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lu Ping (hot air balloon festival)

Shan,
Myanmar


Eens per jaar vindt in Birma (Myanmar) het hot air balloon festival plaats. Dit wordt gehouden ter herdenking van het offeren van licht aan de Sula Mani-pagode in Tavatisma (de hemel van de 33 goden). In de ‘jatakas’ (geboorteverhalen rond de Boeddha) staat geschreven dat een zekere prins Thaydatta een offer maakte, waarmee hij afstand nam van het materialistische. Hij ontdeed zich hierbij van zijn haar en wierp dit naar de hemel toe. De koning van de 33 goden (Tagyarmin) nam het haar van de prins en legde het in de Sula Mani-pagode. Ter ere van deze pagode worden dan 'traditionele' heteluchtballonnen opgelaten.

Tijdens dit festival, met kermis en alles erop en eraan, worden er verschillende ballonnen opgelaten. 's Nachts zijn dit ballonnen met veel lichtjes eraan vast, overdag zijn dit voornamelijk dieren.
In dit geval zijn het twee zebra's die de lucht in gaan. Overigens gaan niet alle ballonnen zo makkelijk omhoog. Als je niet oplet heb je kans dat deze midden in het veld tussen alle mensen weer neerstort.
Dit is mijn favoriete vakantieherinnering om de hele sfeer die er hangt. De extase van mensen als de ballon de lucht in gaat, de teleurstelling als de ballon in vlammen opging.