Inle Lake

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Inle Lake image

Phaung Daw U festival

Inle Lake
Myanmar
Dereizigers

Phaung Daw U festival

Vandaag is het Phaung Daw U festival op het Inle meer. Dat willen we zeker meemaken, dus is het weer vroeg uit bed en richting aanlegsteigers. Nog lekker suf, gaan we in een lange gemotoriseerde teakhouten kano zitten, maar hier op het meer komt er snel verandering in als we aankomen op de plek waar het spektakel zo meteen zal gaan beginnen. De spanning neemt niet alleen bij ons toe. Een enorme mensenmassa in dezelfde kleine gemotoriseerde kano’s is op het meer, vaak monniken in hun rode kleren of lokale mensen.

En dan zien en horen we ze. De eerste boot met beenroeiers komt eraan. Grote lange smalle boten. In het midden is een soort leunbalk waaraan ze zich kunnen vasthouden. Aan weerszijde zo’n 30 beenroeiers in een zelfde klederdracht. Op sommige boten is ook een podium gemaakt. Dansers en muzikanten hierop sporen de roeiers aan. Wauw, wat een geweldig schouwspel. De massaliteit van de toeschouwers, de vele beenroeiers, dansers op de boten en palmboom versieringen maken indruk. Boot na boot komen ze voorbij, aan elkaar verbonden met een touw. Wat moet dit een kracht kosten.

Het zijn zo’n 20 boten die vandaag de overtocht naar de andere kant van het meer maken. De laatste 2 boten zijn het meest bijzonder. De allerlaatste is een drijvende, goudkleurige pagode met de Boeddhabeelden. Zodra deze voorbij is, starten alle kano’s hun motor en varen langs de stoet om deze vervolgens weer aan zich voorbij te laten gaan. Uiteraard doen wij dit ook, dat willen we nog wel eens een keer zien.

Via een kanaal gaan we naar het klooster in het dorp, waar het ook al een drukte van jewelste is. Zodra de beelden in het klooster zijn, mogen de andere boten ook aanleggen. In de gebedshal staan om de beelden lange tafels met veel offerandes; fruit, maar vooral mierenzoet uitziend gebak.

Nu zien we de beelden ook van dichtbij. De oorspronkelijke vormen zijn nog maar amper te herkennen. Door de gelovigen wordt er iedere keer een stukje bladgoud opgeplakt. Laag na laag heeft dit de vormen behoorlijk veranderd. Prachtig om dit mee te maken.