Gobiwoestijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Regen in de Gobi

Gobiwoestijn,
Mongolië


Het is niet heel waarschijnlijk dat je dit zult gaan zien op je reis door Mongolië: zoveel regen in de Gobiwoestijn. Gobi betekent "waterloze plek", "zee zonder water", "heel groot en droog". De Gobiwoestijn krijgt weinig regen dankzij de Himalaya's. Gemiddeld valt er 7 cm regen per jaar en in sommige gebieden minder dan dat.

We rijden naar Ömnögov, de zuidelijke Gobi, wat de heetste en droogste streek van Mongolië is en daardoor ook het meest dunbevolkte gebied. Op deze vlakte lopen veel kamelen. De vlakte wordt onderbroken door het Goervansaichan-gebergte en we rijden nu door een gebied met vulkanisch gesteente. Het is ruw terrein. Maar de UAZ Bukhanka bussen (4x4) van Sovjet makelij waarmee we reizen kunnen dat wel aan, ze kunnen over elk terrein en ook door water. Ze zijn geweldig! We schuiven en slippen weg in de modder en crossen door waterplassen. De chauffeurs zijn ervaren en weten de weg.

Twee dagen met geregeld hevige plensbuien. De gids blijft ons herinneren aan welk ongewoons we getuige zijn: het is zo véél regen en niet eens de periode ervoor. Maar het hemelwater is vreselijk welkom voor mens en dier hier. Men is er blij mee. En daarom zijn wij er natuurlijk ook blij mee.
En benieuwd zijn we ook naar morgen en overmorgen, naar welke bloemen er uit de woestijngrond tevoorschijn zullen schieten.