Sabah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gomantong grotten - zwaluwnestjes oogst, kakkerlakken, giftige kreeften en miljoenpoten

Sabah,
Maleisië


In september van dit jaar bezochten we het prachtige Borneo. In Nederland boekten we bij de organisatie [url="http://www.stwadventure.com/home.php" target="_blank"]Sepilok Tropical Wildlife Adventure[/url] een 5-daagse excursie 'The Absolute Wildlife Tour' voor omgerekend ca 1100 euro voor 2 personen. Niet weinig maar het geld dubbel en dwars waard (laat eventueel een mailtje naar phoogeveenster@gmail.com, dan stuur ik je het programma door).

Een van de hoogtepunten vond ik het bezoek aan de [url="http://www.sabahtourism.com/sabah-malaysian-borneo/en/destination/27-gomantong-cave/" target="_blank"]Gomantong grotten[/url]. Deze mooie grotten staan bekend om het oogsten van zwaluwnestjes. Dit vindt 2 tot 3 keer per jaar plaats onder meer begin september toen wij er waren.

Je ziet dan mannen op een ladder van ca 50 meter lang, gemaakt van bamboe en rotan die de nestjes van het plafond van de grot plukken. Levensgevaarlijk maar een praktijk die al sinds 500 jaar v.C op deze wijze schijnt plaats te vinden. De van speeksel gemaakte nestjes worden verlaten zodra de zwaluwen een nieuw nest hebben gemaakt. Dit is een delicatesse in China en Japan, waar er onder meer soep van wordt gemaakt. Een kilo vogelnest kan wel tot 7000 usd opbrengen. De licenties worden gegeven aan families in de regio die er in ploegendiensten werken en er ook 's nachts slapen. Keihard werken dus, gevaarlijk, niet gezond tussen de uitwerpselen van zwaluwen en vleermuizen, tussen kakkerlakken en giftige kreeften... zij liever dan ik.

De lichtval is mooi maar de grot zelf is vrij donker, een goede flitser is dus aan te raden. Neem daarnaast een goed stevig statief mee dat niet snel wegglijdt. De grot is nogal glad door de uitwerpselen van zwaluwen en vleermuizen dus trek schoenen aan met een goed profiel, eventueel dunne handschoenen wanneer je de armleuningen wilt gebruiken (voor stabiliteit niet echt nodig).

De grot bereik je via een loopbrug van vlonders te midden van een groene plantenrijke omgeving. Bij de grot aangekomen krijg je een helm, wel zo veilig maar soms wat lastig fotograferen met een staafflitser op je camera. Even helm achterstevoren opzetten is dan de oplossing.

Je kunt overigens ook zonder vooraf geboekte excusie terecht. Een kaartje voor een volwassene kost 30 ringit, ca 7,5 euro. Vervoer in Maleisië is erg goedkoop, dit geldt zowel voor taxi's als bussen.