Malediven

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Malediven image

De oorspronkelijke Malediven

Malediven
Azië
Stan de Haas Fotografie

De oorspronkelijke Malediven

30 jaar geleden bezocht ik voor het eerst de Malediven voor een duikvakantie. Vanuit Male vertrokken we met een Dhoni boot naar het Ari Atoll. Het was bijna een dag varen voordat we arriveerden op Maayafushi, een relatief klein eiland. In die tijd waren er niet meer dan enkele hutjes opgetrokken uit koraal, een restaurant, de bar en natuurlijk de duikschool. (Van Herwarth Voigtmann) Een bak zoet water voor de deur zorgde voor schone voeten zodat je hutje zandvrij bleef. Wassen deden we in de zee want het brakke douchewater stonk naar zwavel. 1 x per week kwam er een boot met nieuwe voorraad en de kok stond ‘s middags tot zijn buik in het water om je maaltijd van die avond bij elkaar te hengelen. De dagbesteding bestond uit 3 x per dag duiken of voor de niet-duikers; snorkelen, lezen en tafeltennis. Iedere avond klonk dezelfde muziek uit een casetterecordertje: Nightshift van de Commodores. Bij een knapperend vuurtje werden de duikavonturen van die dag met elkaar gedeeld en om 10 uur ging je slapen. Meer was er niet. Maar wat was het mooi! Zo puur, zo simpel...

Eind jaren negentig ben ik weer terug gegaan en trof toen een geheel gerenoveerd resort aan met nieuwe kamers, stromend water en luxe buitendouche. Het was werkelijk prachtig maar eerlijk gezegd miste ik de nostalgie en authenticiteit van toen.

Vandaag de dag zijn nagenoeg alle bewoonde eilanden op de Malediven getransformeerd naar super de luxe architectonische complexen. Slingerende aanlegsteigers rijgen de mini villas aan elkaar tot een harmonieus geheel. Onder wuivende palmen wisselen whirlpools en zwembaden elkaar af en de stranden zijn maagdelijk schoon geharkt. Prachtig.. maar waar zijn de echte Malediven gebleven?!

In 2016 ging ik voor een fotoshoot opnieuw naar de Malediven, naar Mark Kouwenberg, een oud collega duikinstructeur van mij die enkele jaren geleden is verhuisd naar Maradhoo. Dit eiland ligt in het Seenu Atoll , het meest zuidelijke atol van de Malediven! Op dit eiland leeft de lokale bevolking en er zijn géén resorts. Toeristen zie je er mondjesmaat. Het is ook groot (1500 meter lang en 500 meter breed) Het verkeer(!) bestaat voornamelijk uit brommertjes en af en toe een auto. Mark heeft er een pension voor zijn gasten, Aquaventure Manta Lodge geheten. Voor het eten heeft hij een deal gemaakt met lokaal restaurant Palm Village, het beste restaurant op het eiland. Hij ontvangt iedere week een tiental duikers die niet voor de luxe resorts komen maar voor de mooiste duikstek van de Malediven: Manta Point! Deze duikstek staat bekend om de vele mantaroggen. Maar ook diverse soorten haaien, waaronder de tijgerhaai(!) worden regelmatig gezien.

Toen ik het eiland ging verkennen op zoek naar fotolocaties kwam ik op een strand dat letterlijk vol lag met afval en grote hoeveelheden plastic. Dit was zo’n trieste aanblik! Ik had natuurlijk ook al eerder gehoord over de problematiek rondom de plastic soep in de oceanen maar nu zag ik met eigen ogen wat voor een schade dit aanricht. Wat een ontgoocheling! Mark vertelde me dat hij met grote regelmaat schoonmaak acties organiseert onder de lokale bevolking en ze helpt in het bewustwordings proces dat je niet alles zomaar in de zee kan dumpen. Maar hier kon ik natuurlijk niet de gewenste foto’s maken die ik voor ogen had.

De volgende dag zijn we naar 2 aangrenzende eilandjes gevaren. Eerst naar een Canareef, een luxe resort en daarna naar Seenu Meddhoo Hehraa, een onbewoond eilandje. Enkele weken geleden was daar tijdens een flinke storm, zijn Dhoni boot gestrand. Mark wilde een plan de campagne maken om het schip terug naar Maradhoo te krijgen. Tijdens deze trip werden we vergezeld door tientallen dolfijnen. Eenmaal aangekomen ontwaarde zich een paradijslijk plaatje voor me. Hier heb ik spontaan een prachtige fotoshoot kunnen doen en de resultaten sieren nu de wanden van zwembad Merwestein in Nieuwegein.

Maar telkens als ik de foto’s zie, moet ik denken aan de vuilnisbelt op de Malediven. De regering heeft helaas meer oog voor het grote geld die de resorts met zich meebrengen dan voor de lokale problematiek van de bewoners.
Wat zal er over 10 jaar nog over zijn van de oorspronkelijke Malediven?!

Foto's

Seenu Meddhoo Hehraa
Seenu Meddhoo Hehraa
Stan de Haas Fotografie
Canareef entree
Canareef entree
Stan de Haas Fotografie