Jordanië Woestijngebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De woestijnkastelen ten oosten van Amman: doen!!

Jordanië Woestijngebied,
Jordanië


Ten oosten van Amman, vooral op de oude handelsroute naar Irak en Saudie Arabie, vind je midden in de woestijn, langs de weg een aantal bijzondere bouwwerken. Hoewel ze niet allemaal een kasteel waren hebben ze wel de naam Desert Castles meegekregen. Vaak waren het echter jachtpaviljoenen, hostals, badhuizen, vergaderplekken of een combinatie van de drie. Ze gaan terug tot ongeveer de 7e eeuw in de umayyad dynastie. Blijkbaar gaan de eerste tekenen van bewoning (bijlen e.d.) in dit gebied terug tot zelfs een half miljoen jaar geleden (Paleolitische bewoners).
Op veel kaarten staan ze niet of niet goed en in toeristische 'best ofs' ontbreken ze vaak, en onterecht! Hierdoor is het wel aangenaam rustig, vooral afgelopen week, als het goed heet is. Bij Qasr Hraneh/ Kharaneh kwamen we alleen een Frans stel tegen. En bij de UNESCO site Qasr Amra waren we eigenlijk te laat (18:30uur), maar na betaling van een paar euro kregen we bij de bedoeinen tent de sleutel (ongekend voor een unesco site!!!!!) en mochten we er in ons eentje (!!) naar toe.
Als je weinig tijd hebt zou ik in ieder geval deze Hraneh en Amra doen vanwege de ligging en het verschil in type. Hraneh is een van de grootste en indrukwekkendste en in erg goede staat en ligt maar zo'n 45 km ten oosten van Amman en niet al te ver van de hoofdweg. Als je vanuit Amman centrum komt reken dan op ongeveer anderhalf tot max 2 uur rijden (tanken bij de rand van Amman!!). Amra is maar 20 km verder, maar wel een minuut of 10 lopen vanaf de met de auto bereikbare bedoeinentent. Deze Qasr is een badhuis met jachtpaviljoen, en van binnen echt ontzettend mooi beschilderd met o.a. kamelen, kuddes rendieren (niet voor te stellen op deze plek in de woestijn) en ontblote vrouwen. Vooral de plafond van de koepels zijn mooi intact, vandaar de UNESCO waardering.
Water onderweg is schaars&duur, neem dus je eigen watervoorraad e.d. mee! Let ook op slangen en vooral schorpioenen. En ga niet te ver van de verharde weg af met je huurauto of taxi zeker niet als de schemer invalt!
Leuk detail zijn ook de borden naar Irak, Saudi Arabie die je kunt tegenkomen.
Een aantal van de andere kastelen: Mshash(hadden wij niet gevonden), Al-Qastal, Al-Muwaqqar, Mushatta, Hammam Assarah, Hallabat, Tuba, Azraq (Lawrence of Arabia was hier in 1917).