Wadi Rum

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zarb, het beroemde gerecht uit de ondergrondse barbecue

Wadi Rum,
Jordanië


De keuken van de Bedoeïenen kent veel klassiekers als Galayet Bandora, Kabsa, Maglouba en Saniyat. Deze gerechten worden nog steeds dagelijks gegeten. Daarnaast zijn er gerechten als Mansaf en Zarb. Deze worden bij speciale gelegenheden gemaakt.
Zarb is een combinatie van vlees, groenten, aardappels en soms ook rijst dat wordt gemaakt in een ondergrondse barbecue.
Er wordt gestart met het bereiden van de ingrediënten. Daarna wordt er een groot vuur in het gat in de grond gemaakt. Als de vlammen zijn gedoofd wordt het rek met het eten in het gat geplaatst. Daarna wordt het gat met een deksel, kleed en een grote berg zand afgedekt. Na 1,5 tot 2,5 uur (afhankelijk van het soort vlees) is het eten klaar. Uiteraard worden de gasten uitgenodigd om te zien hoe het eten uit de grond wordt gehaald. Zarb wordt meestal met vers bereide salades en soms ook humus en mutabal geserveerd. Eet smakelijk!