Yazd

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vuurtempel in Yazd

Yazd,
Iran


We bekijken een van de belangrijkste vuurtempels In Yazd. De stad is een belangrijk centrum van de nationale godsdienst in Perzië ver vóór de islam: het zoroastrisme. De profeet Zarathustra leert dat er drie pijlers zijn: goede woorden, goede daden en goede gedachten. De mens zit ingeklemd tussen goed en kwaad en dient altijd de god van het goede te kiezen.

In het hoofdgebouw waar de dames op de galerij staan te praten kom je achter hen in een kleine ruimte met enkele teksten op de muren, een portret van Zarathustra en achter glas waar iedereen voor komt: het eeuwige vuur. Volgens Zarathustra creëerde god Ahura Mazda het licht. Het eeuwige vuur symboliseert Ahura Mazda.

Boven de ingang van de tempel zie je een gevleugeld persoon: de Farahavar. Het stelt een oude wijze man voor met drie veren in de vleugels links en rechts: goede woorden, goede daden en goede gedachten. In de staart zitten de slechte daden, gedachten en woorden. De krullen aan de staart wijzen in de enige goede richting: vooruit en omhoog. Tenslotte symboliseert de ring de eeuwigheid van het universum en de ziel. Een vredig en evenwichtig symbool.

In een gebouw links is een kleine tentoonstelling ingericht met foto's en voorwerpen die bij de diensten gebruikt worden.

Tip: verdiep je van tevoren in de geschiedenis en de symbolen. De beleving is dan intenser.