Advieh in de juwelenrijst
Isfahan,
Iran
Deze kruidenier in Isfahan legt mij graag uit wat er in zijn Advieh, een typisch Perzisch kruidenmengsel, zit. De samenstelling verschilt naar stad, regio of kruidenier. Hij heeft het mengsel in lagen opgebouwd, het mengt als hij de kruiden schept.
Op de site Wereldgerechten.nl vond ik ook ander recept:
1 klein kaneelstokje, of een half groot kaneelstokje,
1 kleine tl kruidnagel
1 tl gedroogde rozenblaadjes (c.a. 3 kleine roosjes)
De pitjes van 20 kardemompeulen
1 halve tl. Komijnzaadjes
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl geelwortel (poeder)
Alles behalve de geelwortel, even bakken (zonder olie) , malen in een koffiemaler of fijn maken in een vijzel. Mix met de geelwortel, maal nog een keer.
Heerlijk in Juwelenrijst: basmatirijst met een topping van gedroogd fruit en noten. Als juwelen kies je granaatappelpitjes, cranberry, gele rozijnen, amandelen, pistachenoten.
Wij eten juwelenrijst bij feestelijke gelegenheden, kinderen vinden het heerlijk.