Ghom

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De schrijn van Fatimah

Ghom,
Iran


Ik sta hier op een van de pleinen van het herdenkingscomplex in Qom, de stad waar Fatima Masumeh, de zus van de achtste imam Reza, overleed.
Fatima was een van de afstammelingen van Mohammed die door iedereen op handen werd gedragen door haar intelligentie en tegelijkertijd door haar bescheiden aard.
Het heiligdom is 24 uur per dag open. De 20 miljoen pelgrims die hier jaarlijks komen bidden, geloven dat hun gebed hier krachtiger is dan in de moskee of thuis. Er zouden ook genezingen bekend zijn.
Op het enorme complex is de islamistische universiteit gevestigd en er zijn meerdere gebedsruimten.
Hier zie je de vijver waar de mannen zich wassen om naar de gebedsruimte links te gaan (niet op de foto)Sommigen moeten zich haasten, want de dienst is al bijna begonnen.
Op de voorgrond loopt een islamitische geleerde, een mullah. Zijn tulband is zwart, wat betekent dat hij rechtstreeks van Mohammed afstamt. Andere geleerden dragen een witte tulband. Geleerden dragen ook een bruine of zwarte dunne jas zonder sluiting.

De kledingvoorschriften zijn streng in Qom. Alle vrouwen zijn in het zwart gekleed en hebben ook een zwarte chador. Ik krijg een zwarte bloemetjeschador te leen, die een aankleeddame nauwkeurig over mijn kleding en haar drapeert. Uit voorzorg heb ik een paar veiligheidsspelden meegenomen, want de chador heeft geen sluitingen en dan is het lastig om hem op zijn plaats te houden.

Fotograferen mag, de andere bezoekers gaan graag met je op de foto. Vraag wel eerst toestemming aan de opzichters of laat het je gids doen.