Ghom

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mullah's en Fatima in Qum

Ghom,
Iran


Om het sjiitisch bedevaartsoord Qum te bereiken moeten we overstappen van onze gewone toeristen bus in een bus die speciaal voor dit doel is ingericht. Grote parkeerplaatsen vindt men misplaatst bij een heiligdom.
De sjiieten vereren 12 imams, directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van de achtste Imam Reza, stierf in Qum toen ze op weg was naar haar broer in Mashad. Fatima neemt een bijzondere plaats in onder de familieleden van de profeet. Ze was bijzonder toegewijd, intelligent en toch bescheiden.
Jaarlijks bezoeken miljoenen gelovigen en toeristen haar heiligdom. Wij dus ook, maar eerst moeten de dames een extra chador, een mantel die het hele lichaam bedekt, om. Je ziet dan alleen het gezicht.
Als we er netjes uitzien mogen we met een van deze mullah's mee, zij zijn expert op elk gebied dat raakt aan het islamitisch geloof.
Er zijn veel mullah's, want in Qum is het grootste seminarie van de Sjiieten gevestigd, met studenten uit 120 landen. Hier begon de islamitische revolutie onder leiding van imam Khomeini. We zijn nu al onder de indruk.