Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Shahr-e-Kord, dorp in de stad

Iran


Shahr-e Kord is de hoofdstad van de provincie Chaharmahal en Bakhtiari en ligt in het noorden van het Zagrosgebergte. Het is de hoogstgelegen provinciehoofdstad van Iran (ruim 2000 meter) en heeft hier ook zijn bijnaam aan te danken: 'the roof of Iran'.

De stad ligt in een prachtige omgeving, midden in de bergen en tussen rivieren, watervallen, lagunes en meren. En dit water is belangrijk, want er groeien veel kapokbomen. Kapok is een zachte, wattige stof dat vooral gebruikt wordt als vulmiddel. Het wordt voornamelijk in zuidoost Azië verbouwd, maar is ook hier een belangrijke inkomstenbron. Overal in Iran kom je de grote witte zakken tegen zoals links te zien is op de foto, waaruit de kapok wordt verkocht.

Hoewel Shahr-e Kord meer dan 150.000 inwoners heeft, doet het nog erg dorps aan. Het toerisme is nog nauwelijks ontwikkeld, wij waren dan ook een echte attractie toen we hier rondwandelden. Toch is het de moeite waard om er een tussenstop te maken, al is het alleen al voor de authentieke sfeer.