Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Historisch erfgoed

Iran


Het Karshahi Fort is het op één na grootste lemen monument in Iran en werd in 2003 toegevoegd aan de Iraanse erfgoedlijst. De enorme vesting had oorspronkelijk 5 torens, waarvan er nu nog 3 over zijn en is volledig gemaakt van Adobe, een mengsel van klei, zand, water en stro.

Het is gebouwd tijdens de Qajar-periode (600 AD) en heeft een belangrijke rol gespeeld in de Iraanse historie. Tijdens de Mongoolse invasie werd hier de vijand tot staan gebracht en later werden hiervandaan rovers bestreden die karavanen op de zijderoute overvielen. Door de aanwezigheid van een waterput konden de soldaten lang op hun post blijven.

Het Fort ligt in de woestijn, ver weg van de bewoonde wereld en je kunt hier alleen komen per kameel of een 4WD-busje vanuit het woestijnstadje Matin Abad.

Hoewel ik het heel bijzonder vind dat je op erfgoed mag klimmen, is dat hier gewoon toegestaan. Vanaf de muur heb je een mooi overzicht op het complex. De inmiddels opgedroogde waterput zie je hier liggen op het grote plein.