Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Op zoek naar de bron

Iran


De Zayandeh is grootste en beroemdste rivier van Centraal-Iran en één van de drie rivieren die in het Zagrosgebergte ontspringen. Het Zagrosgebergte is een ruig gebied wat nog grotendeels ontoegankelijk is voor verkeer. Je vindt hier bergtoppen van boven de 4000 meter, die tot diep in het voorjaar bedekt zijn met sneeuw.

We gaan op zoek naar de bron, vanaf onze overnachtingsplaats Shahrekord een rit van ruim 4 uur. De bron ligt diep in het gebergte en we volgen een avontuurlijke route over grindweggetjes en slecht begaanbare zandwegen, maar landschappelijk is het hier zo mooi dat we alle ongemakken onderweg voor lief nemen.

De bron ligt naast een kleine gletsjer (hier net buiten beeld) en het smeltwater van de gletsjer en de sneeuw wordt met grote kracht door spleten in de bergwand naar buiten geperst. De twee watervallen die hierbij ontstaan, vormen het begin van de rivier.

De Zayandeh begint klein, maar wordt tijdens zijn 350 km lange weg door de bergen een stuk breder omdat er veel riviertjes in uitmonden. De rivier eindigt tenslotte in het Gavkhuni zoutmeer, dat iets ten zuiden van Isfahan ligt.

Het huisje op de foto werd toen wij er waren gebruikt door een groepje alpinisten.