Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Het Karshahi Fort

Iran


Een uur rijden vanaf het stadje Matin Abad ligt midden in de woestijn een enorm ‘zandkasteel’. Het is 't Karshahi Fort, een vesting, dat met een oppervlak van 4000 m² het op één na grootste lemen monument van Iran is. Het Fort had oorspronkelijk 5 torens, waarvan er nog 3 over zijn en waar je er hier één ziet. Het is een goed voorbeeld van traditionele Qajar architectuur en is volledig gemaakt van Adobe, een mengsel van klei, zand, water en stro.

Ondanks dat het op de Iraanse erfgoedlijst staat, mag je het beklimmen en vanaf de muur heb je een geweldig uitzicht over de verre omgeving en de binnenkant van het Fort, dat inmiddels 'dakloos' is. Binnen is er een doolhof van kamers en gangetjes, waar je iedere keer weer nieuwe plekjes ontdekt en uren kunt ronddolen.

Het Fort ligt ver weg van de bewoonde wereld en wegen naartoe zijn er niet. Je kunt er alleen komen per kameel of met een 4WD. Het complex is van zonsopkomst tot zonsondergang gratis te bezoeken, zorg wel dat je voldoende water meeneemt want er zijn geen faciliteiten.