Sumba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pasola Sumba

Sumba,
Indonesië


Begin dit jaar was ik op reis door Indonesië en was ik getuige van een van de meest indrukwekkende en speciale gebeurtenissen op al mijn reizen. De aanleiding om juist op dit tijdstip naar het eiland Sumba te gaan, waren de Pasola’s die daar werden gehouden.

Het hoogtepunt van het Pasola festival is de strijd op een groot grasveld tussen twee teams van verschillende kampongs die elkaar te paard, gewapend met speren, te lijf gaan. Vroeger gebeurde dit nog met stalen speren maar vanwege het grote aantal slachtoffers zijn deze verboden en wordt er op last van de regering gebruik gemaakt van houten speren. Maar nog steeds vallen er slachtoffers (en incidenteel zelfs nog doden), maar dat moet ook vindt men hier want des te meer bloed er op de velden vloeit des te vruchtbaarder zal de oogst worden, zo is hun overtuiging. De Sumbanezen staan bekend om hun exceptionele paardrijdkwaliteiten, en een Pasola is natuurlijk de gelegenheid om dit te kunnen zien. Ze rijden allen zonder zadel, zitten soms bijna achterste voren op hun paarden, bukken om speren te ontwijken en de allerbeste kunnen zelfs af en toe een vijandige speer uit de lucht vangen!

Mocht je ooit een kans hebben een Pasola te bezoeken dan moet je dit zeker niet laten. Ze vinden plaats in februari of maart. Probleem is wel dat de data maar maximaal enkele weken van te voren bekend zijn, maar dit voorkomt ook dat het massa toerisme wordt. Tijdens beide Pasola’s (Wanokaka en Kodi) die ik bezocht waren er behalve vele duizenden locals slechts tientallen toeristen. Voor een Pasola te bezoeken kun je b.v. contact zoeken met locale gidsen als Yuliana Ledatara (yuli.sumba@gmail.com) of Sumba Adventure (sumbaadventure@yahoo.com). Zij kunnen je informeren zodra de exacte data bekend zijn, kennen het eiland, de cultuur en tradities en kunnen je uitstekend informatie geven om het geweld en ook de rauwheid van de Sumbanese cultuur beter te kunnen begrijpen.

Als je nog meer informatie wilt, ik heb ook een artikel geschreven voor de (overigens uitstekende) website Travelfish, gebruik hiervoor de [url="http://www.travelfish.org/feature/329" target="_blank"]volgende link[/url].