Sulawesi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zwarte kuifmakaken

Sulawesi,
Indonesië


Je moet wat moeite doen om bij Tangkoko N.P. te komen. OV is er niet, je kunt vanuit Bitung met een taxi, of auto & chauffeur huren. Heb je geen vervoer kun je Franky, eigenaar van Tangkoko Hill bellen of mailen en laat hij je ophalen. Dit ligt aan de rand van het park, en daar kun je prima logeren, inclusief maaltijden.

In het Tangkoko National Parc kun je dieren zien die nergens anders ter wereld voorkomen. Het meest bekend is de Tarsius Tarsier het spookdiertje. Deze soort leeft diep in het oerwoud in kleine bomen. Het heeft hele grote ogen, waar hij uitstekend mee kan zien, hij jaagt ’s nachts op allerlei insecten. Een ander dier dat alleen maar op Sulawesi voorkomt is de beerkoeskoes, een klimbuideldier verwant aan de koala.
Ook de zwarte kuifmakaak komt alleen maar hier voor. Zwarte apen met een typisch kuifje en roze billen. Ze leven juist hier, in dit park aan de Molukse Zee, omdat ze dagelijks zeewater drinken om hun zoutvoorraad aan te vullen.
Je bent verplicht om met een gids door de jungle te trekken, en bij de ingang zitten er een aantal. Tarief is 70.000 RP. Veel bezoekers komen alleen voor de spookdiertjes (die je alleen maar tijdens de avondschemering kan zien), maar een goede gids kan je veel meer dieren en vogels laten zien; zoals neushoornvogels.
Voor de apen moet je ’s ochtends vroeg komen, met een beetje geluk loop je midden tussen een grote groep kuifmakaken, die zich niets van je aantrekken. Een bezoek aan dit park is een heel bijzondere ervaring.