Lombok en Gili
Reisverslag Lombok
Lombok, een ondergewaardeerd stukje Indonesië.
Begin september 2008 vertrokken we met Malaysian Airlines vanaf Schiphol. Na een vlucht van 12 uur landden we in Kuala Lumpur, waar we 4 uur moesten wachten voordat we zouden vliegen naar Bali. Alles hadden we via internet geregeld, behalve de vlucht van Bali naar Lombok, die hebben we daar ter plekke geboekt. Je kunt ook per boot naar Lombok, maar dat duurt langer.
Goed gaar na de lange reis landden we op Bali waar we een ticket kochten naar Lombok. Keuze genoeg uit verschillende maatschappijen die allemaal nog die dag vlogen.
Het werd Transnusa Air Service, omdat die als eerste vertrok. Kosten: ongeveer 65 Euro p.p., enkele vlucht. De vlucht duurde 20 minuten, tijdens de vlucht werd er aan iedere passagier een doosje uitgereikt met een bekertje water en een chocolade croissantje, goed verzorgd dus.
Laat in de middag arriveerden we op de luchthaven in Mataran, de hoofdstad van Lombok, waar we een taxi namen naar Qiuncy Villa’s, het hotel waar we de 2 weken door zouden brengen.
Het hotel was prachtig, de kamer groot en comfortabel ingericht, het strand stelde niet veel voor.
Er was wel een mooi groot zwembad met voldoende ligbedden.
Voor het hotel liep je de zee in en na een paar meter kon je al snorkelen. De meest exotische vissen in alle kleuren, soorten en maten kwamen we tegen.
Maar we waren hier vooral om veel van het eiland te zien.
We hebben diverse tours gemaakt met een geweldige chauffeur die heel goed Engels sprak en zelfs een beetje Nederlands. Hij vertelde onderweg veel over Lombok en de bewoners van het eiland, er was onderweg ook veel te zien en hij stopte ook regelmatig op mooie spots om ons de gelegenheid te geven om foto’s te maken.
(Je kunt hem bereiken via faraosh@yahoo.com of via de website: www.Alamlombok.com )
De eerste trip was naar het noorden van Lombok, onderweg kwamen we langs velden waar pinda’s geoogst werden, we zagen rijstvelden en tabakplantages.
We bezochten een Sasakdorp, Senaru Tradional Village, waar de oorspronkelijke bewoners van Lombok nog onder primitieve omstandigheden leven.
Daarom waren wij ook zeer verbaasd een satelliet schotel te ontdekken in het dorp.
De gids vertelde ons dat de regering die geplaatst had, iedere avond wordt de TV geïnstalleerd en zijn de bewoners verplicht om te kijken, dit om hun er bewust van te maken dat er buiten het dorp ook nog een wereld is.
Daarna reden we naar de Singanggila waterfall, het was een hele klim maar de moeite waard. Na 20 minuten lopen (klimmen, maar er zijn traptreden) kwamen we bij de eerste waterval. Er is nog een waterval op een uur afstand, maar omdat het zo heet was hebben we die maar overgeslagen.
Tegenover de ingang van de waterval is een restaurant waar je heerlijk kunt lunchen en tegelijkertijd kunt genieten van een adembenemend uitzicht.
Op de terugweg maakten we een stop bij Monkey Forest, we hadden onderweg nootjes gekocht voor de apen die daar vrij langs de weg zitten. Ik was mijn zakje al kwijt voordat ik de auto uit was, het zijn letterlijk brutale apen!
Op een andere dag zijn we naar het zuiden gegaan, we zijn vroeg vertrokken omdat we op tijd wilden zijn voor de vismarkt in Tanjun War. Je wordt al om 6.00 uur in de morgen opgehaald, maar het is echt de moeite waard. Je ziet daar hoe de vissers aan land komen, de vis wordt schoongemaakt en bereid en ter plekke verkocht.
We hebben daar veel foto’s gemaakt, net als bij de zoutwinning waar we op de terugweg langskwamen. In Banyumulek weer een Sasakdorp bezocht, dit was heel anders als het vorige, maar ook weer zeer interessant. Het eindpunt was Kuta, waar we gezwommen hebben in een kristalheldere zee en op een parelwit strand gelegen hebben, een plaatje uit een reisgids. Het was er erg stil, wij waren de enige toeristen en werden dan ook belaagd door strandventers, maar niet agressief. Die rust zal overigens niet lang meer duren omdat er plannen zijn om een vliegveld in het zuiden aan te leggen.
Ook hebben we een tripje gemaakt naar Gili Nangu, een mooi eilandje waar je ook geweldig kunt snorkelen en waar een schildpadden kwekerij is. De eigenaars kopen de eieren van de vissers en als de schildpadden groot genoeg zijn worden ze teruggezet in de zee. Voor 7 Euro kun je een schildpadje adopteren, daar steun je de kwekerij mee die gerund wordt door vrijwilligers. Je mag het schildpadje een naam geven en zelf terug in de zee zetten, een hele leuke ervaring.
Als je van duiken houdt is een trip naar de Gili Eilanden zeker aan te raden, er liggen 3 eilanden bij elkaar, Gili Trawanga, het grootste en drukste eiland met veel restaurantjes, Gili Menu, het middelste en Gili Air, het kleinste maar mooiste eilandje waar minder faciliteiten zijn maar wel lekker rustig.
Vanaf een van die eilanden vertrek je met een boot om te gaan duiken, je hebt kans om grote zeeschildpadden en rifhaaien tegen te komen.
Op een van de weinige regenachtige dagen zijn we naar Mataram, de hoofdstad gegaan. Daar kun je winkelen in de overdekte “Mall”, maar er is ook een gigantische toeristenmarkt waar je veel souvenirs kunt kopen. Nog leuker is eigenlijk de lokale markt, je kijkt je ogen uit maar bent zelf ook een attractie omdat deze markt zelden door toeristen bezocht wordt.
Al met al waren die 2 weken nog te kort, Lombok heeft alles, natuur, cultuur en ontspanning, mooie hotels, vriendelijke bevolking, wat ons betreft in ieder geval een echte aanrader!Ik hoop dan ook van harte dat ik met dit verslag meer mensen enthousiast heb gemaakt.