Flores

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Waerebo Village veel traditioneler dan dit wordt het niet!

Flores,
Indonesië


Als je een echt traditioneel dorp in Indonesië wilt bezoeken, is Waerebo de plek waar je moet zijn. Het wordt waarschijnlijk niet veel traditioneler dan dit. Omdat het niet makkelijk te bereiken is (6 uur rijden met de scooter vanaf Labuan Bajo - Flores en dan nog eens 4 uur omhoog klimmen en klauteren), komt niet iedere toerist die naar Flores gaat hier. En dat is zeker een pluspunt.

Waerebo is een traditioneel dorp in het Manggarai achterland en is het enige traditionele dorp waar men nog in traditionele huizen woont, Mbaru Niang genaamd. Mbaru betekent huis en Niang hoog en rond. Er zijn 7 huizen: het grootste huis is het hoofdhuis waar 8 families wonen. 1 huis is speciaal voor toeristen gebouwd en in de andere 5 huizen wonen 5 tot 6 families. Er staan 7 huizen om ze hiermee hun eer bewijzen aan de 7 richtingen van de bergtoppen rondom Waerebo Village, waarvan men gelooft dat dit de bewakers van het welzijn van het dorp zijn. Alle Mbaru Niang staan op lager grond, rondom het altaar, Compang genaamd.

Voordat het is toegestaan om foto’s te maken, moet er een welkomst ceremonie plaatsvinden in het hoofdhuis. Deze ceromonie wordt gedaan door de twee oudste mannen van het dorp. Tijdens deze ceremonie vragen ze hun voorouders om hun bezoekers kracht en gezondheid te geven en je wordt welkom geheten als nieuw lid van de Waerebo gemeenschap. Hier zittend, luisterend naar de oude mannen, maakt je best nederig. Je moet ze een kleine gift geven (het blijft wel Indonesië natuurlijk) wat voor ons neerkwam op 10.000 Rupiah p.p. in een groep van 5, naast de 200.000 Rupiah entreegeld p.p. Na de ceremonie krijg je koffie of thee en vanaf dan is het toegestaan om zoveel foto’s te maken als je wilt. En dat is iets wat je zeker wilt doen, veel foto’s maken.

Het geeft je het gevoel dat je in een Asterix en Obelix strip bent gestapt! Echt Fantastisch!