Celebes (Sulawesi)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

's avonds spookdiertjes zoeken in de jungle van Tangkoko

Celebes (Sulawesi),
Indonesië


Toeristen zijn er echt bijna niet te vinden op het vaste land van Noord-Sulawesi (die zitten allemaal onder water). Na wat rondvragen op onze duiklodge bij Manado bleek dat de kleinste apensoort ter wereld op dit eiland voorkomt, de Tarsier (uit de spookdierfamilie), en wel voornamelijk in het Tangkoko Nature Reserve, een enorm jungle gebied op dik 2 uur het binnenland inrijden rijden vanaf Manado. Het zijn nachtdiertjes dus tegen de avond gingen we op jungle tocht. Doe aub ondanks de hoge temperatuur en nog hogere vochtigheid lange mouwen en een lange broek aan en gebruik genoeg DEET anders word je helemaal lek gestoken door de muggen. Ook anti-malaria middelen zijn aan te raden (Malerone). We hadden de lokale gids en vervoer geregeld via onze lodge bij Manado (info@murexdive.com of click [url="http://www.murexdive.com/" target="_blank"]Murex[/url]) en waren de enigen bij deze gids. We kwamen nog wat andere groepjes tegen bij de ingang van het park maar die hebben we niet meer gezien verder zo rustig en groot is het park.
De jungle trekking was echt geweldig, zwarte makaken, enorme neushoornvogels, en als toetje meerdere Tarsiers!! Het zijn net Gremlins, ze zijn superklein, zo’n 10 cm maar hebben een lange staart en enorme ogen. En ze zijn gek op sprinkhanen. Vraag je gids om er een paar mee te nemen (in een lege drinkfles). Zo lok je ze uit hun schuilplaats. Onze gids plaatste op een aantal plekken waar ze de dag ervoor gespot waren een paar sprinkhanen, en plots springen ze van meters ver vanuit een donker hoekje op de tak of wortel met sprinkhaan en in flits weer terug. Ze kunnen meer dan 5 meter ver springen!
Wil je de trip van dik 2 uur terug naar Manado niet maken na deze slopende tocht en wil je overnachten bij Tangkoko, ook dat kan bijvoorbeeld in het vlakbij gelegen Tangkoko (eco)Lodge of Mama Roos Homestay of een van de andere kleinschalige lodges.