West Bengalen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bezoek een gebedsceremonie

West Bengalen,
India


Op onze route naar Bhutan blijven we een aantal dagen in Sikkim en Darjeeling. Sikkim is een voormalig koninkrijk dat in 1975 bij India is gevoegd, terwijl China ook aanspraak maakte op het land. In 2003 bevestigde China pas officieel dat Sikkim een deelstaat van India was. Het boeddhisme is hier springlevend. Wij bezoeken het Labrangklooster ten noorden van de hoofstad Gangtok. Hoewel dit klooster uit 1814 niet het oudste klooster van Sikkim is, is het wel het enige klooster in originele staat. Veel andere kloosters zijn herbouwd na aardbevingen of brand.

Er is een ceremonie bezig, we proberen geluidloos aan te schuiven. De monniken lezen gebeden, luiden de bel en slaan met een kromme stok op een heilige trommel. Rechts prevelt een gelovige zachtjes mee.

De gebeden duren uren; tussendoor drinken de monniken thee die al klaar staat in de bekende thermosflessen. In de colafles wordt olie voor de lampjes op het altaar links bewaard.
Wij blijven maar even, hoewel fotograferen toegestaan is, leidt het toch af denk ik.

Tip: als je vanuit India naar Bhutan reist, probeer dan in Sikkim in de kloosters te fotograferen. In Bhutan is het echt nergens toegestaan.