Udaipur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ranakpur, Bezoek de Jain-tempel.

Udaipur,
India


Als je van Jodpur naar Udaipur reist, dan moet je ook naar Ranakpur gaan. Daar staat een prachtig en belangrijk tempelcomplex van de Jain, een van de oudste geloven van India. De hoofdtempel, de Chaumukha tempel, is gebouwd in de 15e eeuw en heeft 1444 wit marmeren pilaren, waarvan er niet een hetzelfde is. Ze staan ook bijna allemaal recht, behalve een, want alleen God is volmaakt.De pilaren zijn rijkelijk voorzien van prachtige reliëfs, wat soms net op kantwerk lijkt. Er .
Nadat je de schoenen hebt uitgedaan en bedekt gekleed bent, mag je de steile trap op en dan weer na controle in de tassen, geen lederen spullen mee( als portemonai's) en geen leren riemen om mag je de tempel betreden. Je weet niet wat je ziet! Allemaal prachtig marmer en mooie beelden van allerlei afbeeldingen en er lopen veel priesters rond. Je mag volop fotograferen, alleen niet van de heiligdommen, doe je dat per ongeluk wel, dan word je gewaarschuwd door middel van een scherpe fluit(als bij voetballen) en word er met een vingertje gezwaaid, wat mij natuurlijk, als graag fotograferend iemand, overkwam.Het is een lust voor de camera en je blijft maar knippen.
Een aanhanger van de Jain eet geen vlees of vis en respecteert iedere vorm van leven.
Men zegt wel eens : een beetje Jain eet geen vlees of vis,
een hele Jain draagt ook geen leer,
een extreme Jain veegt eerst de vloer om geen mier dood te trappen.
Dat er hier en daar wat verandering in komt was de ervaring, dat men voor sommige diensten geld vroeg en dat het geen bezwaar was dat het uit een toch naar binnen gekomen leren portemonai kwam.Wilt U meer weten over het Jainisme, dan moet U maar even googlen, daar vindt U er heel veel meer over.
Al met al, als je in de buurt bent, moet je beslist deze tempel aan doen, want het is echt de moeite waard.