Noordoost India

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Khiamniungan in traditioneel kostuum op het Hornbill Festival.

Noordoost India,
India


Noordoost India kent een rijke geschiedenis en eeuwenoude stammencultuur. Prachtige voorbeelden hiervan zijn te zien op het Hornbill Festival dat elk jaar gehouden wordt in Nagaland. In de eerste tien dagen van December laten tientallen culturele groepen de rijke tradities zien van hun bevolkingsgroep. Als je een bezoek aan Nagaland in kan plannen in een rondreis door India dan zou ik dat zeker doen.

Hier twee leden van de Khiamniungan, de oudere man in een origineel kostuum met echte tijgertanden, berenvel en neushoornvogelveren. De jongere draagt een versie waarvoor geen zeldzame diersoorten gedood hoeven worden. Traditie met oog voor de toekomst.

Terwijl ik een paar woorden wissel met de 2 schuift er een man bij ons aan die behoorlijk engels spreekt. Hij blijkt kostuummaker te zijn en weet elk detail in de outfit te benoemen. Betekenis en oorsprong en de materialen waar het van gemaakt wordt. Gefascineerd heb ik ruim een uur met hem gepraat.

Ik zal niet op alle details ingaan maar één ding vond ik zeer bijzonder: de witte franjeslierten op het hoofddeksel. Tegenwoordig wordt dat van een soort papier gemaakt, dat zal niet als een verrassing komen. Traditioneel echter zijn dit hele dunne slierten die van de slagtanden van wilde zwijnen af worden geschaafd.

Het Hornbill Festival wordt gehouden in het Kisama Heritage Village een uurtje rijden van Kohima, de hoofdstad van Nagaland. Op een berghelling zijn van de belangrijkste stammen kopieën van hun traditionele gemeenschapshuizen gebouwd. Tussen de shows in de centrale arena door houden de groepen zich hier op. Een mooi moment om met hen in contact te komen. Echte belangstelling, dus niet alleen een praatje voor een foto, wordt zeer gewaardeerd.

Nagaland staat nog niet zo heel lang op de toeristische kaart, een rondreis door dit gebied voelt nog echt als een ontdekkingsreis. Het kan soms behelpen zijn voor wat betreft accommodatie. Houd ook rekening met soms lange reistijden. Met name de smalle wegen in het op meerdere heuvels gebouwde Kohima zijn niet berekend op de huidige verkeersdruk. Kohima heeft geen vliegveld of station daarvoor moet je in Dimapur zijn, 4 uur rijden verder in het dal net over de grens met Assam.