Jaisalmer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Haveli's, fantastisch bewerkte koopmanshuizen

Jaisalmer,
India


De Haveli's (koopmanshuizen) van Jaisalmer staan in vele reisgidsen afgebeeld. Dat is bepaald geen wonder. De muren zijn bijzonder rijk bewerkt, waaruit blijkt dat de steenhouwers uit die tijd ware kunstenaars waren en hun talenten konden loslaten op het fijne en zachte zandsteen, waarvan de haveli's gebouwd werden. Patson-ki-Haveli is de grootste en mooist versierde in Jaisalmer. De Patwon familie handelde in brokaat en andere kostbare stoffen, maar had ook belangen in de opiumhandel. In tijden van grote bloei had deze familie handelsconnecties met 300 (!) steden in India, Afghanistan en China. Deze haveli bestaat uit 5 delen en de bouw ervan heeft 50 jaar geduurd.
Nathamalj-ki-haveli is het huis van de eerste minister van de maharaja. Het is in 1885 gebouwd en is de laatste van de grote koopmanshuizen. Op dit gebouw staan in het Urdu de namen van de kunstenaars vermeld, die het gemaakt hebben, Hathu en Lalu. De façade van de haveli is bijzonder mooi. Naast de gebruikelijke paarden, olifanten en fabeldieren, staan er ook afbeeldingen van stoommachines en fietsen ( eerste verdieping!).
De beide haveli's staan naast elkaar en toen Indira Ghandi daar een bezoek bracht, vond ze deze huizen zo mooi, dat ze de huizen er tegenover liet afbreken en daar een plaatsje met banken liet maken, waar vanaf je een nog beter zicht op ze hebt! Het geheel is bijzonder fraai en een bezoek meer dan waard!!