Jaisalmer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heilige vissen

Jaisalmer,
India


In Jaisalmer ligt ten zuidoosten van het fort het kunstmatige Gadi Sar meer. Rondom en in het meer liggen 5 tempels en er zijn ook ghats. In de ochtenduren komen vele bussen met pelgrims, maar ook toeristen, hier naar toe om zich met het helige water te overspoelen. Niet alleen het water is heilig, maar vooral ook de honderden vissen, in dit geval catfish. Bij de entree zijn meerdere kleine winkeltjes waar je kleine casino-broodjes kunt kopen. Deze kun je dan aan de vissen voeren. Het geheel vormt een onappetijtelijk gezicht, daar de vissen allemaal over elkaar heen krioelen en elkaar wegdrukken. Daarnaast worden die vissen overvoerd, wat m.i. onherroepelijk tot hun dood leidt. Maar goed, je gaat er met een goed karma weer weg. Bij het meer leven ook duizenden duiven en je gelooft het of niet, ook die zijn heilig. Tegen de avond komen 3 jongen op brommers, die volgeladen zijn met duivenvoer, aanrijden en voeren dit allemaal aan die vogels. 't Is onbe-grijpelijk.
's Middags echter is het hier heerlijk rustig en wij zijn teruggegaan om de mensen te treffen die er wonen en een rondje om het meer te lopen. Heerlijk, even weg van de drukte van de stad.
Het meer is van origine de oudste waterbron voor Jaisalmer en gemaakt door Raja Rawal Jaisal, de eerste leider van Jaisalmer. Later is het geheel herbouwd door Maharaja Garisisar Singh.
Dus toe aan even rust in het chaotische India, ga naar Gadi Sar als je in Jaisalmer bent!!