Haryana en Punjab

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rock Garden, een "geheim" wereldmonument

Haryana en Punjab,
India


De [url="http://www.nekchand.com/" target="_blank"]Rock Garden [/url]in Chandigarh (India), een park vol kunstwerken van Nek Chand, is een zeer bijzondere plek om te bezoeken. Al lopend tussen rotsformaties, bomen en watervallen zie je de meest bijzondere beelden en mozaieken en met het verhaal achter dit park wordt je wandeling nog specialer.

De wegenbouwer Nek Chand is eind jaren 50 in het geheim begonnen aan de aanleg van wat zou uitgroeien tot zijn "koninkrijk van goden en godinnen". Na werktijd maakte hij jarenlang op een afgelegen stukje jungle aan allerlei beelden van afbraakmateriaal. Dit materiaal verzamelde hij allemaal per fiets uit de omgeving. Toen de lokale overheid zijn geheime project ontdekte, was hun eerste reactie dat het illegaal was en dat alles weg moest. Maar gelukkig hebben ze toch goed gekeken naar zijn werk en mocht hij uiteindelijk met salaris en hulptroepen zijn park afbouwen. Dit heeft dus geresulteerd in een prachtig rotspark met een ode aan recyclen (oa. aardewerk, glas, stoppen, kiezels, armbanden) en een ode aan de multiculturele samenleving (beelden met zowel Indiase als westers uiterlijk).

De Rock Garden is terecht erg populair, er komen ca. 5000 bezoekers per dag. Het beste is 's morgens vroeg te komen...door de ruime opzet en kruipdoor/sluipdoor heb je dan het rijk alleen. Chandigarh ligt ca. 270 km ten Noorden van New Delhi en is prima per trein te bereiken.