Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pobitora Wildlife Sanctuary, de beste plek om Indische Neushoorns te zien.

Assam,
India


Begin vorige eeuw was de Indische neushoorn bijna uitgestorven, dankzij grote inspanningen om deze diersoort te behouden leven er nu weer zo'n 3000 in noordoost India en Nepal.

Op Internet worden meestal de nationale parken Chitwan (Nepal) en Kaziranga (India) genoemd als de beste plekken om deze dieren te zien. Fantastisch mooie gebieden inderdaad die naast de neushoorns nog veel meer wildlife herbergen. Zet mij vier weken in Kazi en ik zal me geen seconde vervelen.

Maar de allerbeste plek om de neushoorn in groten getale te zien is Pobitora Wildlife Sanctuary. Van oudsher werd dit gebied niet gebruikt door de lokale boeren omdat het te moerassig is. Alleen in het droge seizoen grazen zij hier hun vee. In de jaren 60 van de vorige eeuw doken hier opeens een aantal neushoorns op. Waarschijnlijk kwamen deze dieren uit verder gelegen reservaten als Orang of Laokhowa. De plaatselijke bevolking liet ze met rust en inmiddels grazen er bijna 100 exemplaren zij aan zij met de koeien en geiten.

Pobitora meet maar een bescheiden 16 vierkante kilometer maar het barst van het leven. De natte stukken trekken grote aantallen (water)vogels , er leven jakhalzen en civetkatten en ook het zwaar bedreigde schubdier is hier gespot.

Er zijn diverse accommodaties te vinden rondom Pobitora maar de allerbeste is Maibong Eco Resort. Dit kleine complex wordt gerund door de broers Nripen en Homen Nath. Zij hebben Pobitora op de kaart gezet als toeristische bestemming. Zij hebben hun dorpsgenoten geleerd dat natuurbescherming geld in het laatje kan brengen. De mannen en hun team zijn voortdurend bezig met projecten om het leven van zowel de dieren als de mensen in het gebied te verbeteren.

Pobitora ligt op minder dan een uur rijden van Guwahati, de toegangspoort tot noordoost India. Een ideale plek om bij te komen van je lange vlucht of als laatste stop op weg naar huis. Vanaf hier zit je met 3 uur in Kaziranga of Manas of één van die andere prachtige bestemmingen in de regio.

Enneuh......, altijd belangrijk in de wereld van Doppie: de kok van Maibong weet van elke maaltijd weer een feestje te maken.

Info:
https://www.ourwildindia.nl/pobitora-wls.shtml
https://www.facebook.com/nipen.nath.50
https://www.facebook.com/ashokdipa
http://www.maibongecoresort.com/index.html
.