Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kuiflangoer bij Mathanguri.

Assam,
India


Een lange staart, een mooie bos met haar en een blik in zijn ogen waarvan je je afvraagt wat ie ziet; deze kuiflangoer heeft het allemaal.

De kuiflangoer is een van de fraaiste vertegenwoordigers van de familie der slankapen. Helaas neemt hun aantal snel af, met name door het verdwijnen van habitat. In Manas N.P. komen deze dieren nog in redelijk grote hoeveelheden voor.

Het aardige van deze foto is dat ie genomen is vanaf ons balkon. Dankzij de goede contacten van onze vriend Pralay Lahiry konden wij twee nachten doorbrengen in de Inspection Bungalow van het Forest Department in Mathanguri. In bijna alle natuurreservaten vind je deze bungalows bedoeld voor het hogere personeel van de beheersorganisatie. Als er plek is kun je hier ook als gast verblijven maar dat is niet altijd makkelijk te regelen. Ook wij leken buiten de boot te gaan vallen maar nadat er wat telefoontjes waren gepleegd bleek er veel mogelijk te zijn voor de speciale gasten uit Nederland.

Mathanguri Bungalow staat op een fabelachtig mooie plek midden in het bos langs de Manas River. Vanaf hier wandel je zo Bhutan in waar het indiase Manas overgaat in het grote Royal Manas aan de andere kant van de grens. Wie geluk heeft ziet hier olifanten tijdens hun ochtendbad in de rivier. Minder spectaculair maar niet minder mooi is de Roodbroekdwergvalk die hier vaak te zien is.

Het mooist aan het overnachten in een Inspection Bungalow is de totale stilte in de avond en nacht. Zittend op je balkon is het enige licht afkomstig van de sterrenhemel. Vanuit de jungle klinken de nachtelijke geluiden van het wildlife: een brul, een alarmroep. Het kan zomaar zijn dat een tijger 50 meter verder zijn dorst staat te lessen bij de rivier. Een aanrader voor iedereen die graag de rust èn de spanning van de wilde natuur opzoekt.

Manas ligt op 3 uur rijden ten noorden van Guwahati wat de toegangspoort is tot noordoost India. Als Mathanguri niet beschikbaar is is een goede optie om te verblijven Florican Cottages. Dit kleine resort wordt gerund door de lokale Manas Welfare Organisation.

Info:
https://www.facebook.com/pralay.lahiry.5
http://www.floricancottage.com
http://www.ourwildindia.net/pralay.html